Wie/Wat is RC-Alico

Wie/Wat is RC-Alico:

RC-Alico is een bruisende, actieve en sportieve vereniging die zich voornamelijk bezighoudt met kunstrolschaatsen voor zowel meisjes als jongens.
We zijn een groeiende vereniging welke momenteel zo’n 45 leden heeft die de rolschaatssport actief beoefenen.

Kunstrolschaatsen kan op individuele basis; het technische gedeelte waarin küren en figuren getraind worden, of kan in teamverband; het showrijden. RC-Alico neemt jaarlijks deel aan nationale showwedstrijden. Ook individueel wordt er aan nationale wedstrijden deelgenomen.

De naam Alico staat voor ALtijd In COnditie.

In het verleden hebben wij diverse leden kunnen afvaardigen naar Nederlandse, Europese en Wereldkampioenschappen en zijn er op nationaal niveau titels behaald.
Wij organiseren jaarlijks diverse evenementen en activiteiten waaronder onze jaarlijkse Eindejaarsshow. Er worden dan drie voorstellingen gegeven in de Zuideinderparkhal, welke dan tot een sfeervol theater omgebouwd wordt en jaarlijks vele bezoekers telt.

Er worden clubkampioenschappen georganiseerd en testen afgenomen, zodat onze leden steeds een stapje verder komen met het kunstrolschaatsen. Ook optredens op jaarmarkten en in instellingen staan op ons programma en trekken vele toeschouwers.

Om de rolschaatssport goed te kunnen beoefenen en bovenstaande activiteiten mogelijk te maken beschikken wij uiteraard over professionele en gediplomeerde trainsters binnen onze vereniging.

Hieronder de voorgeschiedenis van RC-Alico zoals opgenomen bij de Heemkundekring:

In 1962 werd voor het eerst een rolschaatsshow gegeven op de rolschaatsbaan aan de Dr.Poelstraat in Schijndel
De groep die deze show reed bestond uit een aantal jongeren die onder leiding van Riesje vd Heijden op straat schaatste en een groep jongeren die en/of rolschaatsen buiten Schijndel of op het ijs schaatsen .
Zij traden naar buiten onder de naam “de Schijndelaartjes” .
Zij trainde op de rolschaatsbaan aan de dr.Poelstraat en in de werkplaats van de fam. Verhagen-Schellekens aan de Hoofdstraat. Er was nog geen sprake van een vereniging met bestuur. Dat kwam pas in 1964. In dat jaar werd de vereniging officieel erkend door de Nederlandse Rolschaatsbond, de N.R.B. . Het inmiddels aangetreden bestuur zorgde er voor dat er ook binnen geschaatst kon gaan worden . Zij vonden onderdak in de grote zaal van Café “het centrum” (J. v Veghel thans den Bes) .\
Een en ander betekende wel dat er een afsplitsing ontstond . Naast Rollerclub “de Schijdelaartjes” kwam er nog een vereniging “De Eerste Schijndelse Rolschaatsclub” (ESRC).
Rollerclub “de Schijndelaartjes” gaf zowel in Schijndel als daarbuiten een aantal aansprekende rolschaatsshows. Na een show in “de Beurs” in Sint Oedenrode schreef de krant het volgende de naam “de Schijndelaartjes”is gezien deze prachtige uitvoering niet juist omdat hij de indruk wekt dat het kinderwerk is en dat is verre van daar . Naar aanleiding hiervan besloot het bestuur de naam in 1965 te wijzigen in” Excelsior”.

In 1968 wordt de naam “Excelsior” wederom gewijzigd. Deze keer in Alico.
Dit om nadere samenwerkingen aansluiting te krijgen met de andere verenigingen die gebruik maken van de oude noodkerk “De Vink”als trainingslocatie. Al die verenigingen gebruiken de naam Alico (Altijd In Conditie). Deze naam is afkomstig van de Heer Kees van Raaij en Alico is ontstaan in het begin van de jaren zestig in de na-oorlogse wijk Hoevenbraak. In deze wijk bestond bijna geen verenigingsleven . Er werd begonnen met een wandelsportvereniging en daar kwamen in de loop der jaren ander takken van sport bij.